Utvecklingsfas - Fas 1 & BVC

 Lilla Vegan befinner sig just nu i en så kallad utvecklingsfas. För en bebis är utvecklingsfaserna hårda tider. Hon har under de senaste dagarna därför varit lite extra gnällig och lite extra tuttig. 
 
Den första utvecklingsfasen infaller 4-5 veckor efter beräknat förlossningsdatum och beskrivs av psykologiguiden enligt följande:

"Det händer mycket både psykiskt och fysiskt. Barnet kan vara vaket längre stunder och kontakten med omgivningen blir allt större. Barnet andas mer regelbundet och kan fokusera med ögonen och kan gråta med riktiga tårar. Han kräks och rapar mindre ofta"
 
Efter en utvecklingsfas brukar barnet uppvisa nya egenskaper, t.ex. att de ler eller blir mer vaket och aktivt. Men det är olika från barn till barn =)
 
 
Idag hade vi även möte på BVC. Vega mättes och vägdes i vanlig ordning. 55 cm lång och 4575g tung är hon nu. Hon hade gått upp 700g sen senast, vilket var för 2 veckor sedan, så vår bvc sköterska gav mina tuttar beröm.
Torsken hade inte heller blivit bättre så vi fick recept på Mycostatin utskrivet. 295 pengar kostade det att hämta ut >_<' betydligt billigare med vichyvatten.

Potträning

Nu ska de bli rumsrena, mina pojkar. Här har vi börjat pott/toalettträna för fullt. Kim lämnar fortfarande spår i kalsongerna, 24 år gammal, så honom har jag gett upp hoppet om, men Castor har fortfarande en chans och det är den vi vill fånga.
 
Ska erkänna att vi varit lata med pottträningen, men efter att Amanda tränat Zackarias så flitigt kände jag att vi inte kunde vara sämre.
 
I tisdags lade Castor sin första poop i pottan och idag har han kissat två gånger.
Han har fått springa utan blöja så att han på eget intiativ kunnat bestämma när han vill sätta sig. Alla gånger har han själv talat om att han är nödig och än har vi inte varit med om någon olycka.
 
Varje gång han suttit på pottan ger vi beröm (även om det inte kommit något) och de gånger han lyckats klämma ut något får han som belöning hälla ut allt i toaletten och spola och sedan får han välja ett klistermärke att sätta på pottan. Det har blivit en hit!
 

Solidarisk toaletträning.
Asså Kim, jag är verkligen för snygg för dig XD
 

Att glömma

Hjärnan är bra märklig. Det är konstigt hur lite kontroll man faktiskt har över alla känslor och tankar ibland.
 
Sedan Vega föddes har jag blivit så rädd för glömma. Jag är rädd för att glömma bort den här tiden, glömma bort känslor och upplevelser jag hadr och glömma hur liten hon var. 
Det var inte förens hon kom som jag insåg att jag faktiskt glömt alla dessa saker med Castor. Tiden går så fort och det händer så mycket hela tiden. Man hinner inte med.
 
Precis som man glömmer hur man själv såg ut för tio år sedan så glömmer man hur små barnen var bara förra året. 
 
Bilder och filmer återger långt ifrån hela sanningen.
Så som jag upplevde mina nyfödda -hur små de var, hur de luktade, lät och såg ut- kommer jag aldrig att få uppleva dem bara genom stt titta på bilder.
 
Jag vill inte glömma! Aldrig aldrig någonsin!
Jag vill med alla sinnen fånga varje hundradels sekund och bevara i minnet.
 

Besviken

Här kommer ett sånt där lite gnälligt inlägg igen men kände att jag behövde ventilera.
 
Huset sover men jag har svårt att komma till ro. Känner mig ledsen, hungrig och arg. 
 
Vega är sjuk, igen, med hosta och heshet. Hon har varit lite extra kinkig och svårsövd. Efter en omtumlande kväll fick jag henne till Slut att somna, men hon gnyr till då och då och det känns som hon kommer vakna när som helst igen. 
 
Är besviken.
Kim lovade att ta henne i natt så jag skulle få sova (min första hela natt på 6 veckor!!). Tyvärr blev det inte så. Så här ligger jag nu och tycker synd om mig själv. 
Är förbannad över att karln ligger och snarkar bevid medan jag ligger vaken. Så orättvist.
Jag vill också sova ...

Flaskvärmare

Okej, så jag har en envis liten sak som inte riktigt kan komma till ro i sin egen säng.
Innan jag går och lägger mig så ammar jag Vega till sömns och lägger därefter, mycket mycket försiktigt,  över henne i spjälsängen.
Ibland går det, ibland inte och många gånger måste jag börja om och försöka på nytt. Det är ett projekt. 
 
De gånger jag lyckas, however, lyckas jag absolut inte två gånger. Det betyder att när hon senare vaknar på natten är det kört. Efter jag tagit upp och ammat och ibland även bytt blöja, vaknar Vega tull såpass mycket att hon inte kan somna om igen.
Nu tänkte jag därför testa något nytt. Nämligen att pumpa och ge på flaska på natten. Då slipper jag lyfta upp henne och hon slipper kanske vakna till för mycket och bli pigg. 
Dessutom är det ingen fara om jag somnar mitt under matningen eftersom hon ligger i egen säng och inte riskerar att kvävas av min tutte eller något annat fläsk. 
 
Bröstmjölk, till skillnad från ersättning, ska inte tillagas i Micro,  utan i vattenbad. Bara det tar hela natten, så för att min plan ska fungera på smidigaste sätt tänkte jag därför investera i en flaskvärmare att ha vid sängen. 
Philips avent ska tydligen ha en uppvärmningstid på endast 3 minuter. :)
 
Det här är inte philips avent som jag vill ha, men jsg kunde inte låta bli å förundras designen.
Hur tänkte dem där?

Hemlängtan

Skulle behöva byta om, tvätta fejset, borsta tänder och därefter sova en stund men Vega har somnat på min arm och jag vågar inte flytta henne ifall hon vaknar.
Hon är så otroligt svårsövd men lättväckt. 

Ikväll ska jag ta barnen hem till min pappa på grillkväll. Min lillebror fyllde 23 den 24 juli så det blir ett litet födelsedagsfirande.
 
På måndag eller tisdag ska jag träffa en gammal vän (kostrådgivaren) och sedan funderade jag på att eventuellt sova några nätter hos moster Sarah i gävle innan vi beger oss tillbaka hem till Norrköping igen. 
Vi får se hur det blir!
 
Börjar få lite hemlängtan nu.
Har lite problem att vara borta. Jag behöver mitt eget space att dra mig tillbaka till när det blir för mycket runt omkring.
 
Dessutom har Amanda kommit hem från BB med lilla bebisen så jag är supernyfiken på honom!
 
Jaja, ska försöka flytta på lilla Vegan nu..
 

Sleepyhead

Trött ...
 

Utflykt i Uppsala city

Idag har vi gjort uppsala city osäkert. 
Vi har suttit på uteservering nära vattnet och glassat. Först i solen, sen i blåsten och sen i solen igen.. borderline väder.  
 

Furuvik

Idag mötte jag, mamma, Vilma, Castor och Vega upp moster Sarah på Furuvik. Det blev en heldag i djurparken, med promenad, fika, bad och lite karuseller. 
Tyvärr blev det inte så mkt bilder för min telefon tyckte det var lämpligt att ta slut på batteri :(
 

Uppsala

Just nu sitter min mamma i bilen påväg hit för att hämta upp mig och barnen. 
Imorgon ska Amanda snittas så i några dagar framöver behöver jag hitta något annat att underhålla mig själv och de små med.
Det blir därför ett besök till uppsala. 
 

Tjuven

I och med att jag alltid tar nätterna med Vega så faller det sig naturligt att Kim tar barnen och ger mig lite sovmorgon de dagar han är ledig. 
Idag vaknade jag av att Castor klättrade runt på mig och när jag slog upp ögonen såg jag att han var helt nedkletat i något brunt. Det var inte bajs, däremot såg det lite ut som blod. 
"Jaha, vad har hänt nu då och vart fan är Kim?" Tänkte jag. 
Jag ropade på Kim inifrån sovrummet men fick inget svar. 
 
Jag hittade honom sovandes i soffan, med Vega genomsvettig på bröstet mef ett tjockt täcke över sig. 
 
I köket hade Castor skjutit fram sin stol till skafferiet och plockat fram, vad han förmodligen trodde var snask.
På köksbordet stod ett paket kakao med en sked i och två flaskor med sirap. 
Det bruna var alltså inte blod utan kakao. 
En lättnadens suck. 
 
Men det här blir nog sista gången jag vågar ta sovmorgon  ... karlar, de går inte att lita på ...

Första leendet

Imorse när hela familjen satt samlade i mammans och pappans sovrum så kom Vegas allra första leende. Och precis som med Castors första, så var det jag som fick det! <3 <3
 
 

Vimpel

Jag har nyligen upptäckt att det går å köpa roliga hemmagjorda saker på instagram!
Det började med det fina babynestet från gullungedesign och därefter har jag hittat massor med duktiga hemmapysslare :D

För några veckor sedan beställde jag en vimpel från Charnelias.
Precis som gullungedesign, syr Charnelias upp enligt önskemål och säljer via instagram. Hon är dessutom supertrevlig

Idag damp denna underbara skapelse ned i min brevlåda ^^
 
 
Jag beställde egentligen en ganska lång vimpel, men den passade inte riktigt på mitt från början tilltänkta ställe, så jag delade den i två delar istället. Den ena satte jag över Vegas säng och den andra i Castors bokhylla.

Känner mig jättedum som "förstörde" den fina vimpeln. Känns lite som jag vanärat Charnelias fina arbete, men det passade mycket bättre såhär.
Är skitnöjd!
 
 
Det var inte bara vimpeln som kom idag. Castors tröjor från Kappahl dök också upp. De var båda supersnygga. Den turkosa, vilket jag missade när jag beställde, har även lite glitter i sig :D älskart!
 


Och igår hängde jag upp denna på ytterdörren! Mycket viktigt för att informera räddningstjänsten om hur många djur som befinner sig i bostaden i händelse av brand!
 

Barn är små stjärnor

Sådär ja! Vad tycks? :D

 
Har gjort en liten hörna med tavelhyllor till Vega vid spjälsängen i vårt sovrum.
Ramarna som står på den översta hyllan är egentligen gula allihopa, men som ni ser har jag målat dem rosa =) Tanken är då, att alla tavlorna ska målas om (den sista har jag ännu inte hunnit med, så den är fortfarande gul) och sedan ska de sättas in ett kort på Castor i den ena och ett på Vega i den andra.
 
 
Här hittar ni bilden i fullsize om ni vill göra något eget med den =)
 

Små stjärnor

Tyckte den här texten var så fin. De finns som små tavlor att köpa på bl.a. köpbarnvagn.se, men varför inte göra en egen istället? :D 
 
Mot pyssellådan!!
 
Bilden är lånad från Google

God morgon världen!

Ännu en dag i rastlöshetens tecken! Har varvat sömn med amning hela natten fram tills nu. Snart kommer Castor hem från förskolan och det är dags för mig och Vega att kliva ur sängen.
 
Det har varit en tuff natt med mycket gråt oxh snörvlande från den stackars sjuklingen. Imorse grät även jag en skvätt, av trötthet och av ångest över att behöva spendera ännu en dag själv, med två små barn och utan en aning om vad vi ska hitta på. 
 
Jag behöver kaffe ...
 
 

Ugglor i mossen

Dessa är nya på Kappahl just nu. Så otroligt fina! Köpte en av varje till Castor =)
Inte för att han behöver mer kläder.. men så fina!
 
 

Han e spruckun!

Jupp, här har vi flyt!

I lördags drog Castor en stilig vurpa och slog ut halva vänster framtand och idag fick vi bekräftat av BVC att Vega har torsk (mumma!) samtidigt som hon är förkyld och kräks slem (stackarn!)
 
 
Idag hade jag egentligen planerat att ringa alla viktiga telefonsamtal som jag skjutit på under en tid, men Vega var kinkig och krävde ständig uppmärksamhet, samtidigt som Castor var rastlös och behövde sitt.
Samtalen blev av dessa anledningar helt enkelt inte av idag heller.
Istället blev, bortsett från besöket på BVC, familjen parkerad i soffan större delen av dagen.
 
Vega kan i alla fall fixera och följa saker med blicken nu. Jag tycker även jag fått några småleenden ifrån henne, men inget sånt där jätte tydligt, så jag väntar med att annonsera hennes FÖRSTA riktiga leende ett tag till.
 
 
 Castor kom in med Tobias och ett paket våtservetter och såg mycket bekymrad ut. Han slängde upp Tobias på vardagsrumsbordet och sa:
"UUsch! Äckligt! Bajsat!"
och sedan började han plocka våtservetter och torka rumpan på dockan XD haha, så rolig!

 
Tjocke ger kärlek på håll och softar i solen ^^
 
 

Sova själv

Det här med att få en bebis att sova i egen säng är verkligen en konst.
 
Det kommer bli en lååång natt ..
 

Ny header

Kände att det var dags att uppdatera headern lite. Det är kanske inte världsklass, men det är något nytt =)
 

Förskoletimmar

Nu när jag är föräldraledig har Castor endast rätt till 15h i veckan på förskolan. I normala fall går han då tisdag, onsdag och torsdag, 9-14, men nu när det är semestertider fördelas dessa 15 h på 3 h, 5 dagar i veckan (8-11) istället.

Missförstå mig rätt, jag älskar mitt barn, men detta suger!
 
Man hör ofta saker som att barnet ska spendera mer tid med föräldrarna, och varför skaffar man barn om man inte vill umgås med dem?
Det är inte det att jag inte vill vara med Castor, men jag hade gärna sett att han kunde vara på förskolan mellan 8-14, fem av sju dagar i veckan.
Han är två år gammal, han har överskott på energi och jag har precis fått en bebis, vilket betyder att jag går på reserver.
Tvååringen har ett omättligt behov av att aktiveras. Han behöver komma ut dagligen och träffa andra barn.
 
Jag sover dåligt om nätterna och på dagarna går mycket av min tid och mitt fokus åt till bebisen som kräver mycket uppmärksamhet. Jag blir ingen rolig mamma när jag är trött och ofokuserd.
Är det inte bättre då, att barnet får komma ut, aktivera sig och får socialt umgänge på förskolan? Det måste ju vara bra mycket roligare än att hänga med sin lättretade morsa hela dagarna? Han vill ju inte ens gå hem när jag kommer och hämtar han sådär tidigt. =/

Svett

Jag luktar verkligen inte mumma. Tvättar mig (bokstavligen!) under armarna 2-3 gånger om dagen, men det tar bara några få minuter innan det stinker igen.
Jag vet, dels av erfarenhet och dels av den information som går att ta del av lite här och var att det är fullt normalt för en kvinna att svettas floder efter en graviditet, och framförallt om hon ammar, men ååh vad jobbigt det är!
 
I vanliga fall använder jag absolut torr. Det funker utmärkt! Men då jag ammar, och det inte finns tillräckligt med studier för användandet av absolut torr och amning, så vågar jag inte chansa. Jag får helt enkelt gilla läget och gå runt med svettlukt!
Det är så trist, och ÄCKLIGT!
Känner mig så otroligt ofräsch och varje gång jag lyfter armarna kommer en pust av gammal gubb lukt. Saknar min absolut torr!

I-landsproblem deluxe..

Storebror

Innan Vega kom var jag lite nervös för hur Castor skulle reagera. Även om han aldrig direkt visat någon direkt svartsjuka mot andra barn så måste det ändå bli en omställning att få syskon efter två år som ensambarn. Plötsligt måste man dela föräldrarnas uppmärksamhet med någon annan.
 
Jag vet inte om vi bara haft tur eller om Castor faktiskt inte bryr sig, men han har (än så länge) inte visat något misstycke. Istället har han varit en jätte duktig storebror.
 
Så länge Vega är lugn lägger han inte märke till henne så mycket, men så fort hon börjar gråta är han snabbt framme och ska hyscha och vagga!
"Såja gubben!" Säger han och lägger händerna på magen och gungar henne försiktigt. Haha han har inte förstått att det är en gumma och ingen gubbe det där <3 sötnos!
 
 

Kostrådgivning

Nu har det snart gått en månad sedan snittet och utan att låta sådär "jag äter vad jag vill och tränar inte men är ändå fit" smug, så måste jag säga att med tanke på hur taskiga mat- och motionsvanor jag har så har kroppen återhämtat sig bra! Visst det hänger lite här och det hänger lite där, vilket det också borde göra efter en graviditet, men det ser helt okej ut! 
 
För tillfället väger jag 63 kg, vilket ger en viktnedgång på 9,5 kg på nästan en månad. Något som också var väntat.
 
Jag har alltid varit smal och haft svårt att gå upp i vikt. Det bästa jag lyckats med, utan någon graviditets inblandning har varit 57 kg, vilket också var startvikten vid denna graviditet. 
63 kg tycker jag är en jättebra vikt för min längd (1,72m). Tyvärr tycker inte min garderob det. 
 
Innan jag blev preggers uppgraderade jag hela garderoben. Jag slängde och sålde av massa plagg och köpte därefter nya kläder. Hela min stil fick en makeover. 
Min garderob riktar sig dock till någon som väger ca 5 kg mindre än vad jag gör just nu. Detta innebär att jag inte kommer i mina nya gamla kläder. I varje fall inte byxorna. Och det tycker jag är så hemskt synd när jag har så mycket fina kläder!
Jag skulle därför vilja gå ner, men bara så mycket att jag kommer i kläderna! Räcker det med 1 kg så vill jag stanna där!
 
Jag har rotat fram min Olga Rönnberg bok, med träning för nyblivna mammor, som innehåller ett års träningsprogeam som jag tänkt följa.
Träningen måste jag dock avvakta med tills dess att jag varit till barnmorskan på efterkontroll, men kosten är aldrig för tidig att ta tag i.
 
Tråkigt nog är jag både dålig på att fantisera ihop maträtter och att laga dem. 
Så jag har faktiskt skaffat lite hjälp :) 
 
En kompis till mig blev nyligen färdigutbildad kostrådgivare och hon har sagt ja till att hjälpa mig :)
 
För att hon ska kunna göra det har jag fått i uppgift att föra Kost dagbok under några dagar så hon kan få en överblick i hur mina matvaror ser ut. 
Än så länge har jag gjort klart själva dagboken men ännu inte haft något bra tillfälle att skriva in allt på datorn och maila.  
Men barnen som kräver min odelade uppmärksamhet har det vara blivit några småsnuttar då och då som kommit in på datorn men jag hoppas på att kunna skicka iväg allt imorgon!

Närhetsbehov

De senaste två dagarna har verkligen varit intensiva. Vega hat varit super klängig och totalvägrat att befinna sig någon annanstans än i min famn. Jag har fått bära runt på henne nonstop och det längsta jag varit ifrån henne dessa två dagar var den där halvtimmen jag tog nu ikväll till att duscha.
Hon skrek fortfarande när jag klev ur duschen...
 
Visst är det mysigt med en liten bebis att gosa med, men gärna inte hela tiden. Jag råkar även ha ett stort behov av personal space och egentid, något som tyvärr blivit en bristvara.
Kim tycker jag är omysig och har lite svårt att förstå varför. Han fattar inte att mitt behov av närhet med marginam tillgodoses av småbarn just nu. När han kommer hem finns det ingenting över till honom. Då vill jag bara bli lämnad ifred!
 

Kolmården

Sitter i soffan med en bebis på bröstet och är helt slut. Castor står som vanligt längst fram vid tvn och tittar på något värdelöst barnprogram på netflix. Vi har precis sett klart flygplan och nu tittar vi på röda traktorn. Fy fan va varmt det är, men ändå ingenting mot hur varmt det HAR varit de senaste dagarna. Hatar sommaren. Jag vill ha mörkt och kallt och storm och regn! 
 
De senaste två dagarna har min pappa varit i Norrköping och hälsat på med sin fru och mina småsystrar. Idag hade vi planerat en visit till kolmårdens djurpark.
Castor, jag och Vega skulle ta bussen dit eftersom vi har stans största vagn och det var platsbrist i bilen. Men idag, av alla dagar, skulle såklart resten av Sverige också till djurparken. Bussen var överfull och min far med familj fick stå i bilkö i två timmar. 
 
När vi inte kom med den buss vi planerat att ta, och de5 var en timme kvar till nästa, tog jag beslutet att skita i kolmården. Det visade sig ha varit ett klokt val. Djurparken blev senare under dagen tvungen att stängas pga det stora besökstrycket. Hade vi tagit oss dit hade vi varit tvungna att köa till bussen hem  och sedan stå i bilkö i flera timmar-,- jag kan föreställa mig den resan i en fullpackat buss utan ventilation, med ett småbarn och en bebis -,- success! 
 

Simianlinjen

För några dagar sedan när jag satt med Vega i knät fick jag av en slump syn på insidan av hennes vänstra hand. Det var då jag upptäckte att hon har en så kallad fyrfingerfåra eller simianlinje, som det också kallas.
Detta innebär, att istället för två skiljda linjer, hjärtlinjen och huvudlinjen, så har Vega endast en linje som går tvärs över handflatan. Jag undersökte såklart den högra handen med, men där fanns de vanliga delade linjerna.
Va kul tänkte jag och började googla.
 
Google var snabb med att informera mig om hur simianlinjen vanligtvis förekommer som markör hos individer med olika sjukdomar, framförallt de med kromosomavvikelser. Enligt Wikipedia går linjen att finna hos ungefär hälften av alla med downs syndrom. Det finns dock (enligt wikipedia) ett fåtal, "friska" personer som också bär denna obrutna linje på antingen den ena eller båda händerna. 
 
Jag hade kunnat bli nojig, men det blev jag inte. Jag har nämligen själv simianlinjen i båda mina händer. 
 
 
Förutom alla medicinska åkommor och hypoteser ang. aggressiva beteenden och seriemördartendenser samt att det är relativt ovanligt så verkar det inte finnas något annat utmärkande för personer med denna linje. Men lite roligt är det :)