Baby GaGa

Castor säger Gagagaga så mycket att Kim och jag tilldelat honom ett nytt nick. Baby Gaga. Säkert någon som redan kommit på detta men jag var rolig ändå.

Slutbetyg

Just nu är det stressigt med skolan. Trots att jag inte behöver läsa hela medicin 1 kursen (då jag redan har betyg i den), så är det mycket att göra. Igår fick jag även reda på, något som tydligen varit aktuellt länge, att regeringen beslutat att komvux, från och med 1 juli 2015, inte längre ska få utfärda så kallade samlade betygsdokument. Dvs.ett dokument innehållande enstaka kurser och inte ett fullt slutbetyg som på komvux ska bestå av 2350 p inklusive kärnämnena. 
However, efter den nya betygsreformen, då G, VG och MVG ersattes med F-A skalan, ändrades även betygskriterierna i de olika kurserna som också bytte namn från bokstäver till siffer och bokstavskombinationer, Svenska A blev Svenska 1 osv. Så efter 1 juli 2015, om jag fattat det rätt, ska de gamla kurserna om man har dem i ett samlat betygsdokument, omvandlas enligt det nya betygssystemet. Men, eftersom de nu har andra betygskriterier innebär det att de gamla kurserna (eller iaf många av dem) inte kommer uppfylla de nya kriterierna och därmed blir helt ogiltiga. 
Detta kom för mig som en chock, då jag, av någon anledning, inte hört talas om detta innan. Jag har 800 poäng enligt de gamla betygssystemet, vilket skulle innebära att 800 poäng skulle försvinna bara sådär. Majoriteten av mina gamla betyg är MVG'n och jag har dessutom dragit på mig CSN skulder för att kunna plugga kurserna. Det skulle verkligen suga att förlora betygen. 

Men så pratade jag med min kontaktperson på komvux idag och hon och jag ska träffa studievägledaren den 10 feb och lägga upp en studieplan så jag hinner få mitt slutbetyg innan juli nästa år. 
Eftersom jag går omvårdnadsprogrammet och har 800 p redan kommer det fattas 200 när jag är klar undersköterska i december. Jag ska då försöka jobba under våren nästa år och samtidigt plugga de resterande 200 poängen. Jag har ett kärnämne kvar (religion 1) och sedan är jag fri att läsa vad jag vill. Efter det har jag ett fullständigt betyg!
YES!

Som det ser ut just nu så verkar det inte som att det ska starta någon ny obduktionstekniker utbildning heller :( Så jag har kollat runt lite fter några andra tänkbara utbildningar som jag skulle kunna läsa istället. Jag har två G, som ligger och tynger ned mitt snittbetyg som jag ska tenta upp, även det innan 1 juli nästa år. Om jag skulle lyckas få minst B på båda kurserna kommer jag hamna på 18,23 i snittbetyg (förutsatt att jag får minst B och A även på de framtida kurserna), vilket är helt okej. Skulle jag få alla A, kommer jag nästan upp i 19 i snittbetyg.
Så planen är nu att få till ett slutbetyg innan sommaren 2015, tenta upp två betyg och sedan tänkte jag söka naturvetenskapligt basår på liu. Där kommer jag läsa fysik, kemi, biologi och matte vilket kommer ge mig behörighet att söka vidare till någan annan av mina tänkbara utbildningar. 

Kim och jag har kollat runt på lite andra utbildningar och vi hittade några interessanta. Sjukhusfysiker, biomedicinsk analytiker och avancerad specialistsjuksköterska med inriktning kirurgisk vård. För att bli specialistsjuksköterska måste jag först läsa till sjuksköterska. Vilket tar emot lite, även om själva vidare utbildningen värkar skitkul. Jag har aldrig velat bli någon undersköterska eller sjuksköterska utan enbart läst omvårdnad för att kunna vidare utbilda mig. Omvårdnad är så kort, men sjuksköterska är 3 år och sedan ut i arbete innan man får läsa vidare, och det känns som lång tid med något jag inte vill hålla på med. Avancerad specialistsjuksköterska innebär mer administrativa arbetsuppgifter och mycket ansvar vid kirurgiska ingrepp vilket jag tycker låter mkt roligare. Men men, vi får se, jag ska få till alla betyg först.

Brevlåda

Igår natt sov Castor hemma hos farmor och farfar, så Kim och jag passade på att få lite egentid. Men istället för att gå på bio, på krogen eller ha sex så satt vi uppe till tre och pysslade. Kim höll på med sina elektronikprylar medan jag pimpade en liten brevlåda till Castor.
Först hade jag ingen aning om vad han skulle ha den till, men jag ville göra någonting för att hålla huvudet sysselsatt. Men så kom min mamma på att jag kunde lägga alla kort han får där i. Vilket var en bra idé då Castor ständigt får nya kort, och det börjar bli brist på plats i bokhyllan.
 
Jag köpte allt material på panduro och kanterna slipade jag med en nagelfil för att få dem å se mer nötta ut.
 
 
 
 
 
 

10 månader

Idag blev min stora pojke hela 10 månader och om två månader är han ett år ! ;O My god, kan knappt förstå att det händer!
 
Han vänxer så fort. Och det märks verkligen på hans psyke att han bara de senaste tre månaderna blivit mycket mer medveten. Han har börjat lägga märke till när man tycker han gör något roligt. Som senast har han börjat dra upp fötterna och lägga dem på bordet när han sitter i barnstolen. Jag och Kim bara skrattar och då tycker Castor att han är riktigt lustig.

 
 
 
 
 
Mormor skickade tio månaderskort ^^

Lära gå-vagn och familjemiddagar

Castor fick en läragå vagn utav morfar i julklapp som han är väldigt förtjust i. Han har förstått att om han håller i den så kan han faktiskt gå samtidigt, however, han har inte riktigt förstått åt vilket håll han ska stå för ibland klättrar han upp och ställer sig i själva vagnen och håller i handtaget samtidigt som han trampar lite med fötterna. Sedan tittar han lite förvirrat på mig och undrar varför den inte rullar. <3

 
 
 
 
 
 
Amanda är min granne och absolut närmste man. Vi har vi faktiskt bott grannar vid tre olika tillfällen nu. När vi träffades första gången bodde i vi i varsin etta på samma gård som kim och jag bor på nu. Sedan flyttade Amanda och Linus till hageby. Jag och Kim flyttade även vi till en större lägenhet i hageby när vi bestämde oss för att skaffa barn. Efter att vi flyttat så upptäckte vi att vi flyttat till samma gård som Linus och Amanda.
Amanda och jag umgicks aldrig, men när Linus och Amandas lägenhet brann ner sov dem hos oss tills de hade fått en lånelägenhet. Samma dag som branden fick jag veta att jag var gravid. Och Amanda var den första jag berättade för då hon talat om för mig att hon och Linus snart skulle börja försöka. Det var då vår vänskap tog sin början och efter det har vi varit bästa vänner.
Men jag trivdes aldrig i hageby, och efter en skottlossning utanför balkongen ville Amanda och Linus inte heller stanna kvar där. De hade redan förlorat sin lägenhet och sina saker och lånelägenheten var i gräsligt skick. De bestämde sig för att börja på ny kula på en annan plats. Amanda och Linus gav sig av från Hageby. Kim och jag följde tre månader därpå och även denna gång hamnade vi granna med Amanda och Linus.

När vi bodde i Hageby brukade vi ofta äta middag tillsammans. Ibland kom Amanda och Linus hem till oss och ibland vi hem till dem. Nu när Linus slutat på Lucky 7 och börjat plugga igen så har han kortare dagar. Så den senaste veckan har vi lagat middag ihop hela gänget igen. Det är oftast Kim eller Amanda som lagar mat, medan jag springer runt och städar och Linus ligger på golvet med pojkarna och busar.
Det är mysigt att sitta tillsammans alla och umgås och äta och jag tror att Castor och Zackarias kommer växa upp med många roliga minnen från våra familjemiddagar.
 
 
 
 
 
 
 

Krokar

På måndag börjar en ny termin i skolan och jag känner mig fruktansvärt opepp. Förra terminen gick jag ut med ett A och två B, vilket är bra även om jag måste medge att jag är grymt besviken över mina B'n. Jag tyckte jag jobbade hårt förra terminen men eftersom det inte räckte hela vägen vet jag att jag måste jobba ännu hårdare denna och det är inget jag ser fram emot. Under mina lediga veckor har jag kunnat spendera så mycket tid med Castor och jag vill inte byta ut min extra tid med honom mot skolan.
Även om jag bara har tre halvdagar i veckan i skolan så har jag lagt upp pluggtid mån-fredag mellan 9-16, vilket betyder att jag under dessa timmar (bortsett från en timmes lunch) inte gör någonting annat än studerar. Även om Castor befinner sig i lägenheten med mig så kan jag inte ägna honom någon uppmärksamhet :(
 
Inte nog med att jag är opepp på att plugga pga ovanstående anledningar, vi ska dessutom inleda terminen med att läsa om cancer.. såklart. Eftersom jag för tillfället är övertygad om att jag har cancer (och innerligt hoppas att jag bara är hypokondrisk) så undviker jag allt som har med cancer att göra. Jag vet att när vi väl börjar läsa om det så kommer jag börja känna av en hel drös med diverse symtom och det kommer framkalla massor med ångest.
Att studera sjukvårdsinriktat är inte särskilt smart om man är hypokondriker har jag märkt...
Jag har funderat på att försöka få en tid på VC så jag kan få min cancer bekräftad (eller inte) så jag att jag sedan kan plugga i lugn och ro..
 
Anyway, här är Castors klocka efter att jag hängde upp den i hans rum =) Den låter mkt illa...
 
 
Jag gav Castor ett hänge med krokar från TGR i julklapp som jag hängde upp i lagom höjd i hallen. Tanken är att Castor, när han blivit lite större, själv ska kunna hänga upp sina jackor där.

 
 

Klocka

Jag hatar när det är stökigt och får lite smått panik när det ligger saker överallt (allra helst matrester). Med småbarn i huset är det svårt att hålla rent överallt, vilket jag också var medveten om redan innan Castor föddes. Därför satte jag tidigt upp ett par för mig viktiga regler.
 
1. Man äter endast i köket och vid matborder. (Här finns några få undatag, som när man får välling eller när mamma och pappa käkar snask framför tv. Då kan man äta i soffan etc.)
 
2. Vardagsrummet och mammas och pappas sovrum skall vara lekfritt! Man hoppar inte soffan och inte i sängen och man springer inte runt och river bland saker. Här inne tar man det lugnt!
 
Tack vare dessa två regler kan jag hålla lägenheten (bortsett från köket) fritt från intorkade matrester och jag får två rum som alltid är städade och rena och där jag kan komma till ro när det är kaos överallt annars.
 
However, när Castor varit så liten har det inte fungerat helt med att hålla leken utanför vardagsrummet eftersom vi har suttit med tv'n på medan han krupit runt och klättrat. Nu har Castor dock fått så himla mycket nya saker att jag kände att det var dags att börja begränsa leken till hans eget rum.
Så, på dagarna brukar jag numera stänga in oss där inne med radion på så Castor kan leka med sina saker medan jag sitter och viker tvätt eller plockar med något annat.
Vad jag upptäckt dock var att jag saknade en klocka. Självkart har jag en på mobilen (när jag kan hitta den) men det är så skönt och enkelt med en väggklocka.
Och då kom jag på att jag hade en skitful gammal klocka som jag kunde göra om!
Så igår skapade jag magi!
Med lite akrylfärg och några klistermäkren gjorde jag om klockan. Själva "ramen" målade jag i silver ifall det inte syns ordentligt =) Jag imponeras faktiskt av mig själv. Näst efter Castor är det här nog det bästa jag gjort. ;) Nej men skämt osido. Jag är nöjd.
 
 

Julafton

Här kommer bilderna från våran julafton =) Det är väääldigt många och förmodligen roligare för oss som var där.
 
Mormor lät Castor öppna ett paket innan frukost.
 
Fint folk.
 
 
 
Tjusiga Katter.

 
 
Castor kollar på Kalle med moster Vilma.

 
Middag.

 
Mormor.
 
Tomten kommer!
 
 
 
 
 
 
 Tomten delar ut paket.

 
 

Bortskämd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Moster Vilma och Castor leker med Castors nya saker.

Jag och Kim vart också bortskämda och fick en ny tv.

 

Svårt sjuka mammor

Amanda och jag (hypokondriker som vi båda råkar vara) har kommit fram till att vi både har långt gången cancer och därmed inte har långt kvar att leva :( Amandas sitter i ryggen och min i magen. Det är hårt nu...
 
Eftersom min cancer var så allvarlig idag orkade jag inte ta mig ut, så Amanda som hade en lite mildare cancer dag tog med sig Zackarias och kom över till mig istället.
Vi köpte sushi och talade ut om våra åkommor. Sedan tittade vi på tv en stund innan vi lagade middag åt pojkarna och oss själva. Efter maten fick Zackarias titta på Castors alla nya saker och de lekte en stund tillsammans innan det var dags för Zackarias och Amanda att gå hem.
 
Det är märkligt hur stora våra pojkar blivit. Kan inte riktigt förstå att de har legat i våra magar !
 
 
 
 
 
 
 
 
 Peppe visar sin bästa sida.