Slutbetyg

Just nu är det stressigt med skolan. Trots att jag inte behöver läsa hela medicin 1 kursen (då jag redan har betyg i den), så är det mycket att göra. Igår fick jag även reda på, något som tydligen varit aktuellt länge, att regeringen beslutat att komvux, från och med 1 juli 2015, inte längre ska få utfärda så kallade samlade betygsdokument. Dvs.ett dokument innehållande enstaka kurser och inte ett fullt slutbetyg som på komvux ska bestå av 2350 p inklusive kärnämnena. 
However, efter den nya betygsreformen, då G, VG och MVG ersattes med F-A skalan, ändrades även betygskriterierna i de olika kurserna som också bytte namn från bokstäver till siffer och bokstavskombinationer, Svenska A blev Svenska 1 osv. Så efter 1 juli 2015, om jag fattat det rätt, ska de gamla kurserna om man har dem i ett samlat betygsdokument, omvandlas enligt det nya betygssystemet. Men, eftersom de nu har andra betygskriterier innebär det att de gamla kurserna (eller iaf många av dem) inte kommer uppfylla de nya kriterierna och därmed blir helt ogiltiga. 
Detta kom för mig som en chock, då jag, av någon anledning, inte hört talas om detta innan. Jag har 800 poäng enligt de gamla betygssystemet, vilket skulle innebära att 800 poäng skulle försvinna bara sådär. Majoriteten av mina gamla betyg är MVG'n och jag har dessutom dragit på mig CSN skulder för att kunna plugga kurserna. Det skulle verkligen suga att förlora betygen. 

Men så pratade jag med min kontaktperson på komvux idag och hon och jag ska träffa studievägledaren den 10 feb och lägga upp en studieplan så jag hinner få mitt slutbetyg innan juli nästa år. 
Eftersom jag går omvårdnadsprogrammet och har 800 p redan kommer det fattas 200 när jag är klar undersköterska i december. Jag ska då försöka jobba under våren nästa år och samtidigt plugga de resterande 200 poängen. Jag har ett kärnämne kvar (religion 1) och sedan är jag fri att läsa vad jag vill. Efter det har jag ett fullständigt betyg!
YES!

Som det ser ut just nu så verkar det inte som att det ska starta någon ny obduktionstekniker utbildning heller :( Så jag har kollat runt lite fter några andra tänkbara utbildningar som jag skulle kunna läsa istället. Jag har två G, som ligger och tynger ned mitt snittbetyg som jag ska tenta upp, även det innan 1 juli nästa år. Om jag skulle lyckas få minst B på båda kurserna kommer jag hamna på 18,23 i snittbetyg (förutsatt att jag får minst B och A även på de framtida kurserna), vilket är helt okej. Skulle jag få alla A, kommer jag nästan upp i 19 i snittbetyg.
Så planen är nu att få till ett slutbetyg innan sommaren 2015, tenta upp två betyg och sedan tänkte jag söka naturvetenskapligt basår på liu. Där kommer jag läsa fysik, kemi, biologi och matte vilket kommer ge mig behörighet att söka vidare till någan annan av mina tänkbara utbildningar. 

Kim och jag har kollat runt på lite andra utbildningar och vi hittade några interessanta. Sjukhusfysiker, biomedicinsk analytiker och avancerad specialistsjuksköterska med inriktning kirurgisk vård. För att bli specialistsjuksköterska måste jag först läsa till sjuksköterska. Vilket tar emot lite, även om själva vidare utbildningen värkar skitkul. Jag har aldrig velat bli någon undersköterska eller sjuksköterska utan enbart läst omvårdnad för att kunna vidare utbilda mig. Omvårdnad är så kort, men sjuksköterska är 3 år och sedan ut i arbete innan man får läsa vidare, och det känns som lång tid med något jag inte vill hålla på med. Avancerad specialistsjuksköterska innebär mer administrativa arbetsuppgifter och mycket ansvar vid kirurgiska ingrepp vilket jag tycker låter mkt roligare. Men men, vi får se, jag ska få till alla betyg först.






Kommentera:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback