Rulla

En notis till mig själv att skriva in i babyalbumet.
Idag rullade Vega från mage till rygg för första gången. Bättre sent än aldrig som Amanda så fint uttryckte det.
 
 

Klänning

Jag får inleda inlägget mdd att ursäkta mig. Nu har de gått sådär lång tid som det inte borde få göra men tyvätr gjort ändå, så förlåt.
Men jag är kvar, jag har inte slutat blogga och jag har inte glömt er. :)
 
Faktum är att jag har varit upptagen. Upptagen mef att sy!! Den där symaskinen är det bästa köpet jag gjort det här året :D
Amanda och jag har gått all in ovh börjat sälja lite smått på instagram. Följ oss gärna: "Sy_strar" heter vi, look it up!
 
 
Annars rullar allting på som vanligt, med småbarn osv. 
Idag var vi och handlade lite julklappar. Köpte lite fina kläder till Vega (bl.a. klänning) och när jag skulle kolla efter "finkläder" till Castor att ha i jul så slog det mig, "att varför ska inte han få välja själv?" 
Per automatik går man över till "pojkavdelningen" som levererar absolut noll bling.  Det är istället skjortor, västar, kavajer. Mörkt och stilrent. Inget fel i det. Jag älskar sånt. Men det kan vara tråkigt att köra samma stil vid varje speciellt tillfälle.
På tjejernas avdelning finns så mycket mer, det finns glitter och tyll ovh spets och pälsimitation. Det finns hårband, kjolar,klänningar tights. Och Castor utbrister så glatt "mamma titta klänning! !)
För han älskar klänningar och glittriga finskor och diadem. Varför ska min dotter få ha klänning men min son som uttrycker ett genuint tycke för sånt behöva ha kostym?
I år säger jag fuck that. I år ska han få välja något alldeles eget att ha på sig i jul. Väljer han en skjorta så fine, men då har han gjort valet själv och det är så jag vill att mina barn ska växa upp.
 

Julkalender

Gud så trött jag är!! Det ska verkligen bli skönt att lägga sig ner nu efter en lång och intensiv dag.
Castor sover sen två timmar tillbaka och Vega håller även hon än på och slumrar in... igen..
 
Jag tjuvstarta lite smått idag med julpyntet. Gardiner i vardagsrummet åkte upp samt en kalender som jag fått av mamma. Fyllde på den med små saker till castor.
 
 
 

Söndagen

Idag, eller igår blir det ju såhär efter tolvslaget ...Vet inte om någon annan tänkt på det, men en klar majoritet av alla mina inlägg inleds med "Idag ..." haha! Som en liten fjårtis dagbok.
"Hej dagboken! Idag har jag.."

Hur som haver..
Försökte spendera lite mer tid med pojken och lät det andra barnet hänga mer med sin far. Hon har ju trots allt två föräldrar...
 
 
 
 Castor och jag städade och lyssnade på musik. Det var mer jag som städade. Han sprang mest omkring och dansade.
Katten tittade på och såg sådär måttligt road ut som hon brukar göra.

 
 
Runt halv fem mötte jag upp amanda eftersom vi hade dans idag. Dansen är inte förens 18, men då vi skulle gå förbi stan och posta lite paket och så innan blev det att vi mötte upp tidigare.
De här tossorna har jag alltså sytt!
Not...
Jag gjorde flera tappra försök och fick till några halvdana resultat men i slutändan blev det helt enkelt för mycket jobb för så lite, så det blev enklare (och billigare) att bara köpa ett varsitt par.
Barnen blev glada.
Eller Castor blev det i alla fall. Poopsen gled mest med.

För övrigt hoppas jag verkligen VERKLIGEN att vi får snö i år! Annars blir det tredje julen utan snö :(
Ska nog tjuvstarta med julpyntet i veckan.
Just det, ska fixa med pojkens julkalender också .. Det finns att göra med andra ord.

 
Hämtade ut jackan som mormor köpt till Vega i julklapp. Eftersom vega inte läser bloggen tänkte jag att det var safe att lägga upp den här.

Åh den är så fin! OCh kommer passa bra när hon sitter i vagnen i vår.
Man får passa på med alla ljusa färger när de är såhär små. Så fort de kommer upp i den åldern att de börjar röra sig mer själva och aktivt leka ute så är det kört. Gillar man inte mörka färger så är det dags att börja gilla dem då.
Allt annat blir skitigt och förstört (så det syns).
 

Ursäkta för ett rörigt och osammanhängande inlägg. Är trött -.-
Ska gå och lägga mig nu med Vega och ge natttutte innan jag själv somnar =)

Ha det så länge!

 
 

5 månader

Idag blev min lilla Poops hela 5 månader.

Vi försöker med smakportioner mer och mer, vilket går lite si sådär. Ingen jättehit men inte heller en diss. Försöker även vänja henne vid att vara hos andra än mig, t.ex. sin pappa, vars famn hon befunnit sig i ett högst begränsat antal gånger. Den här donnan är nämligen väldigt bestämd och EXTREMT mammig, något som kan bli rätt slitigt för mig vissa dagar och som begränsar mina möjligheter till att gå iväg själv och t.ex. träna. Tar en sak i taget och glädjer mig åt de små sakerna, t.ex. att hon nyligen börjat acceptera å sitta i vagnen. Min stackars rygg orkade inte med bärselen något mer.
 
Nappen går, IBLAND, men helst ska det vara äkta tutte.

Inga tänder än och inte heller har hon rullat! Alltså, varken från mage till rygg och vice versa. Har för mig att de ska göra sånt vid 3 månader?
Att ligga på mage är inte alls populärt och de gånger jag lägger ner henne tittar hon upp på mig, ler en snabbis och begraver sedan huvudet i sitt eget kräks på lekmattan samtidigt som hon skriker rakt ut.
Men hon är sin egen person.

Älskade dotra! <3
 
 

Blöjfri och mammig

Idag skickade vi för första gången iväg Castor till förskolan utan blöja ! Under hela dagen hade det bara hänt en olycka annars hade han varit duktig och sagt till när han behövde gå på pottan. Mitt mål var att han skulle vara såhär pass "blöjfri" (han har fortfarande blöja när han sover) när han fyllt 3. Vi ligger alltså lite före i deadlinen :) mkt bra! 
 
Poopen har växt fast i tutten hon. Ska ligga nära och tutta och ingen annan än mamma duger -,- just nu känner jag att jag skulle behöva en kväll med lite egentid. En kväll där ha inte behöver ligga med booben i vädret konstant.

Tavlor

Jag har många bollar i luften, järn i elden eller vad man nu brukar säga.
 
Just nu har jag så många projekt på gång att jag själv inte riktigt hänger med. 
 
Överkastet till sängen i barnrummet ska göras klart asap, har några fina tyger som ska bli tröjor, ett par varsina jul tomte tossor till barnen och så håller jag på med tavlor till barnrummet. 
 
Två stycken, en för varje barn.
Vega får en fjäril och Castor en skalbagge. Dessa ska prydas med fullständiga namn samt födelsedatum, klockslag, vikt och längd. 
Det kommer bli så bra!
 
Nu behöver jag bara tiden att fixa allting :p
 
 

Tröja

Ännu en tröja i samlingen av sydda saker (en klar majoritet tröjor).
Syddes efter önskemål till Zackarias. :)
 
 
Har även beställt lite nya tyger och googlat fram lite andra spännande mönster som jag tänkte ta mig an nästa vecka (när tid finns).
Bl.a. tänkte jag sy ett par jul/tomte tossor till barnen med minky, trikå och fake mocka.
De har ett par jättesöta på kappahl som jag tagit inspiration ifrån.  
Och så börjar det bli dags att göra klart överkastet till Castors säng å.
 
 
 

Pumpapaj

 
För varje höst spelar pumpapajen en viktig roll! Sedan några år tillbaka är den tradition här hemma.
Så nu tänkte jag dela med mig av receptet här i bloggen. 
 
Jag använder ett recept som jag hittade på interweben för länge sedan. Minns inte riktigt var, men jag återger det så som jag har det nedskrivet.
 
 INGREDIENSER:
 
Pajdeg
  • 250 g vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 0.25 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 175 g kallt smör, skuret i bitar
  • 0.25 dl kallt vatten
  • 1 st äggvita att pensla degen med
 
 Fyllning
  • 4 st ägg
  • 5 dl pumpapure (jag gröper ur en pumpa och mixar allting till pure utan att koka det innan eftersom det blir tillagat i ugnen sedan. Men det går att koka om bitarna ät för hårda för mixern)
  • 2.5 dl grädde (resten kan du vispa upp och servers till pajen)
  • 1 tsk kanel
  • 0.5 tsk malen ingefära 
  • 0.25 tsk nejlika
  • 1.5 dl socker
 
GÖR SÅ HÄR:
1.  Börja med att göra pajdegen. Blanda först alla torrvaror, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver.
 
2. Blanda i smöret och "pulsa" ihop det tills blandningen blir grynig.
 
3. Häll därefter i vatten och fortsätt knåda till en jämn deg. Lägg plastfolie runt degen och placera i kylen i ca. 30 min.
 
4. Värmlands ugnen till ca 160 grader. Ta fram en form och tryck ut så mycket av degen som behövs för att täcka botten och kanter. Det som blir över kan du frysa in.
Nagga botten med en gaffel och låt degen stå i ugnen i ca 15 minuter.
 
5. Ta ut degen och pensla med äggvita. Ställ därefter tillbaks den i ungen i ytterligare 10 min.
 
6. Dags att göea själva fyllningen!
Vispa ner ett ägg i taget i pumpapuren.
 
7. Blanda i grädde  och rör om.
 
8. Blanda ner kryddorna och sockret.
 
 
9. Grädda i ugnen i ca. 45 min, tills fyllningen är någorlunda fast. Den ska ändå vara ganska kladdig.
 
 
 
10. Servera med tilltalande tillbehör.  Nötter, grädde etc.
Hoppas det smakar! 
 
 

Nya (gamla) barnkläder

Småbarn växer så jäkla fort. Jag tycker vi precis bytte till 62/68, men idag var jag upp på vinden och hämtade ner en hel kartong med Castors gamla 74/80. 
 
62 är redan urväxt och ligger uppe för försäljning på tradera och 68 börjar bli på gränsen. 
 
Det var dock lite roligt att gå igenom lådan som innehöll ganska många fina plagg som jag glömt att vi ens hade !  Bl.a. en liten tomtedräkt! Perfekt nu när det börjar närma sig jul å allt!